Vanuit het bestuur:
Vanaf 1 oktober aanvraag lockdowncompensatie voor ouders zonder toeslag.
Voor de sluiting van de bso tijdens de lockdown van 21 december 2021 tot en met 9 januari 2022, zijn ouders met kinderopvangtoeslag inmiddels gecompenseerd. Vanaf 1 oktober tot en met 1 december aanstaande, kunnen ouders zónder kinderopvangtoeslag via Mijn SVB nu ook compensatie kinderopvang aanvragen voor deze sluitingsperiode.
Inmiddels is het alweer zo’n driekwart jaar geleden, maar afgelopen winter zijn de bso’s van 21 december 2021 tot en met 9 januari 2022 gesloten geweest vanwege de lockdown. Goed om te weten: vanaf 1 oktober (tot en met 1 december!) 2022 is het mogelijk voor ouders die géén kinderopvangtoeslag ontvangen, om compensatie kinderopvang aan te vragen voor deze periode. Dit kan via Mijn SVB, zo meldt BOinK, de Belangvereniging voor Ouders in de Kinderopvang.
Het kabinet heeft ouders destijds opgeroepen om tijdens de sluiting de facturen van de bso door te betalen. Alle ouders mét kinderopvangtoeslag die dit gedaan hebben, hebben voor de periode 21 december 2021 tot 10 januari 2022 afgelopen juni automatisch een compensatie ontvangen van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt ook voor ouders die noodgedwongen gebruik hebben gemaakt van de noodopvang. De compensatie is vergelijkbaar met de tegemoetkomingen van de vorige sluitingsperiodes.
Ouders die geen toeslag ontvangen, kunnen door enkele vragen in te vullen op svb.nl/voorwaarden controleren of zij in aanmerking komen voor de compensatie (TTKZO). Zij zullen de compensatie zelf moeten aanvragen. Hier is ook te vinden hoe zij dit kunnen aanvragen.
Voor vragen kunnen ouders kijken op de site van de Sociale Verzekeringsbank. Meer info over de compensatieregeling is te vinden op Rijksoverheid.nl >>
Vanuit de Dominosisters:
TIPS MEDIAOPVOEDING
De vijf… kanten van de MediaDiamant
Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.
Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.
De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:
1. Plezier – geniet van de mogelijkheden
Media is gewoon leuk en je leert er ook nog eens van.
2. Veilig – voorkom risico’s
Het is belangrijk om veilig te kunnen internetten. Soms krijgen kinderen bepaalde dingen te zien die niet voor hen geschikt is. Dit is niet altijd te voorkomen, maar je kunt hier wel rekening mee houden. Filters, duidelijke afspraken en goede begeleiding zorgt er voor dat kinderen veilig kunnen internetten.
3. Samen – begeleid je kind
De digitale wereld is een grote onbekende wereld waarin begeleiding van ouders erg belangrijk is. Ook kun je bij jongere kinderen het goede voorbeeld geven zodat zij dit over kunnen nemen. Bijvoorbeeld je smartphone wegleggen wanneer je aan tafel zit of in gesprek met iemand bent. Oudere kinderen gaan vaak zelfstandig het internet op en hierdoor kun je als ouder niet altijd controleren wat je kind online doet. Toch kun je ook bij oudere kinderen het beste in gesprek blijven over media. Bijvoorbeeld cyperpesten is een goed onderwerp om bespreekbaar te maken.
4. Inhoud – weet welke media geschikt zijn
Er zijn zo veel sites op het internet te vinden, ook minder goede. Hoe voorkom je dat je kind naar sites gaat die niet geschikt voor hem/haar is. Het is dan ook voor kinderen belangrijk dat zij media gebruiken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Een kind kan leren van media die aansluiten bij zijn of haar belevingswereld.
5. Balans – momenten met en zonder
Hoe leuk en ontspannend een tablet of smartphone ook is, er zijn nog veel meer dingen in de wereld te ontdekken naast deze ‘digitale wereld’. Het is dan ook belangrijk voor kinderen om buiten te spelen en door te bewegen en doen te ontdekken. Hiervoor is een goede balans nodig tussen schermen en bijvoorbeeld buiten spelen. Wanneer zet je je smartphone of tablet ‘ uit’? Goede afspraken met elkaar maken is hierbij erg belangrijk. Om slaapproblemen te voorkomen is het in ieder geval handig om geen schermen te gebruiken vlak voor het slapen.
Voor meer informatie kun je kijken op www.mediawijsheid.nl/mediadiamant
Vanuit groep 4 :
Ook Domino+ heeft tijdens de vakantie “gewerkt” rond het thema mediawijsheid.
Er werden tablets, computers, fototoestellen en filmcamera’s geknutseld. Ze maakten een selfie, een stopmotionfilm, een vlog en een tiktok filmpje. Verder waren er speurtochtjes, op zoek naar oa Pokémon en een bingo met whatsapp afbeeldingen. En er werd een echte krant geschreven die alle BSO kinderen natuurlijk mee naar huis krijgen.
Volgende Confetti november 2022