Vanuit het bestuur:
De bruto prijzen voor kinderopvang zullen bij kdv Domino+ in 2023, met name als gevolg van de stijging van sociale lasten, pensioenpremies, energiekosten en hogere uitgave aan boodschappen toenemen met 3,5%. De prijzen voor BSO zullen stijgen met 3%. De (hoge) inflatie wordt slechts gedeeltelijk in de prijzen verwerkt omdat wij ervan uitgaan dat de huidige, extreem hoge inflatie niet blijvend zal zijn. Omdat er nog geen nieuwe CAO is afgesloten en hierin hoogstwaarschijnlijk wel een flinke salaris verhoging zal zitten houden wij graag de mogelijkheid open om de prijs indien nodig per 1 juli nogmaals aan te passen.
Het nieuwe uurtarief per 1 januari 2023:
Dagopvang € 9,35
BSO € 8,20
Vanuit de overheid:
De kinderopvangtoeslag neemt met ingang van 1 januari 2023 toe met 5,7%.
Verder zal de koppeling met het aantal gewerkte uren worden losgelaten. Dus wanneer beide ouders in een kalenderjaar 12 maanden hebben gewerkt, dan kunnen zij aanspraak maken op 230 x 12 maanden kinderopvangtoeslag. Hoeveel uren zij daadwerkelijk hebben gewerkt, is niet meer van belang.
Vanuit de Dominosisters:
- 11 Augustus kregen wij A. Nuiten, inspecteur van de GGDWB, op bezoek voor de jaarlijkse onaangekondigde controle. Mevrouw Nuiten heeft van 10.00 uur tot 13.00 uur met ons meegekeken, vragen gesteld en aantekeningen gemaakt. Dit natuurlijk op alle groepen. Op kantoor zijn de contracten en diploma’s doorgenomen en ter beoordeling zijn pedagogisch beleid en het beleid veiligheid en hygiëne naar haar verzonden. Ook dit jaar weer een dikke pluim van de inspectie. 1 punt van verbetering is er wel aangedragen waar we dan ook gelijk mee aan de slag zijn gegaan na het afgeven van het rapport (zie website).
Mevr. A. Nuiten gaf ons het advies een manier te zoeken om duidelijker aan te geven aan kinderen en ouders wie de mentor van het kind is en waar de mentor voor staat. Binnenkort kunt u dus een brief ontvangen met uitleg rond het mentorschap, gaan er foto’s in de mapjes van de mentoren en komen de namen van de mentoren op de postbakken van de BSO’ers. We zullen gaan proberen het mentorschap duidelijker te maken aan de kinderen door foto’s te kijken en er over te praten. Met de BSO’ers zal er jaarlijks een gesprek plaats vinden en voor de kinderen van 0- tot 4 jaar komen er 2 verplichte gesprekken met de ouders.
• Vanaf 1 november 2022 krijgen wij onze warme maaltijden niet meer van Culinair Kommers maar van Eet Komeet. De maaltijden van Eet Komeet zijn nog
meer toegespitst op de gezondheid van uw kind. Ze bereiden dagelijks verse maaltijden zonder toevoeging van zout en maken gebruik van volkoren producten.
Door de grote variatie in hun aanbod maken de kinderen tevens kennis met verschillende smaken en texturen.
Ook bij Eetkomeet is het mogelijk een warme maaltijd voor thuis te bestellen.
Vanuit groep 2:
De meest kindjes beginnen èn eindigen hun dag in groep 2. Er is nogal eens wat verwarring over de jassen, tassen en schoenen. Daarom hebben we, zoals op de foto’s te zien, de kasten waar alles in hoort laten bestickeren. Zo is het voor iedereen duidelijk waar je de schoentjes, jasjes en tasjes van je kind kwijt kunt. Per groep staan er dezelfde kasten met dezelfde bestickering. Hang/zet de jas/tas en schoenen in de kasten bij de groep waarin je kind geplaatst is (zie nr. op het bakje). Als alles namelijk op z’n plek staat/hangt maakt het dat voor ons ook een stuk makkelijker als we buiten gaan spelen met jullie kindjes. Zo kunnen wij de spullen sneller vinden en is het ook een stuk fijner voor de kinderen omdat ze dan minder lang moeten wachten tot ieder zijn schoenen en jas heeft, en snel naar buiten kunnen! Als we dan terug binnen komen hangen alle jassen aan de verrijdbare kapstok en zitten de schoenen in de zak aan dit rek (zie foto). Als jullie dan de kindjes weer komen halen kun je de jas en schoenen daar weer terug vinden. Handig toch?!
Vanuit groep 3:
De afgelopen maanden hebben we weer veel leuke thema’s voorbij zien komen. Hebben jullie het ook gezien? Veel geknutseld en liedjes gezongen en gedanst. Bij elk thema zorgen wij ook voor een leuke uitdagende thema-tafel.
Thema-tafels zijn niet alleen leuk, maar hebben ook een functie: ze laten kinderen en ouders op een heldere en kindvriendelijke manier zien welk thema actueel is.
Een goede thematafel zorgt voor enthousiasme en nieuwsgierigheid.
Thematafels dragen direct bij aan een positief pedagogisch klimaat.
Daarnaast laten zij aan kinderen en ouders zien dat zij welkom zijn: de omgeving is met zorg voorbereid. Dit draagt bij aan een veilig gevoel.
Ook thuis kan je heel goed een thematafel of hoekje inrichten. Zo kan je gebruik maken van een salontafel met lade die iedere keer in een ander thema wordt ingericht. Of kan je een plankje aan de muur boven de eettafel gebruiken om in thema in te richten. Ook de zogenaamde pegboards zijn hier heel erg voor geschikt. Je kan de seizoenen en feestdagen gebruiken als inspiratie voor de thema’s, maar ook aansluiten bij de thema’s op het kinderdagverblijf / school en dat doortrekken naar huis.
Bij winkels zoals de Action, Zeeman, Xenos, vind je regelmatig leuke decoratie die je kan gebruiken voor het inrichten. Van kleine posters tot accessoires en decoratie om neer te zetten. Houd er wel rekening mee dat als je het hoekje binnen handbereik van de kinderen inricht, ze daarmee willen spelen en het dus geen breekbare spullen moeten zijn. Ook speelgoed kun je hier prima voor gebruiken.
Vanuit de peutergroep:
Omdat bewegen gezond is richten we ons 1 dagdeel op specifieke activiteiten rondom bewegen, zo blijft uw peuter fit en gezond!
Zo werken wij in blokken van 10 weken rond een thema zoals, beweegkriebels, Peutergym, muziek op schoot, Peuterdans en deze periode Peuteryoga!
Saskia van Yogi Heart verzorgt al vanaf eind september voor ons de lessen peuteryoga en is er nog t/m 9 december. Hierna starten we met blok Peutergym maar dan op een creatieve manier!
De kinderen beleven veel plezier aan de yoga lessen. Waar het ene kind mega actief mee doet met alle bewegingen is het andere kind rustig aan ook een beetje aan het ontdekken wat hij allemaal met zijn lichaam kan en we eindigen met een kleine massage waar ze elkaar nog mogen masseren, of het door de juf laten doen.
Peuter yoga is een speelse yogavorm voor kinderen. Tijdens de lessen leren ze hun lichaam en mentale systeem beter kennen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, leren hoe ze met zichzelf en anderen kunnen omgaan en ze worden weerbaarder voor stress.
Ook de taalontwikkeling vinden wij bij de peutergroep Domino+ heel belangrijk, daarom gaan we het 2e dagdeel aan de slag met het op een uitdagende manier stimuleren van de taalontwikkeling!
Dit doen we aan de hand van de verteltas, waar een boek 4 weken centraal staat met allerlei leuke activiteiten rond dit boek zodat de peuters spelenderwijs kunnen ontdekken, spelen en leren.
Prietpraatjes:
Joris: “Tinus,wil jij mij een handje geven, ik sta helemaal te liebelen”.
Luna : “Ik vin die lekker, die kiby”.
Asel: “Ik heb nieuwe sandaletten”.
Luna heeft warmoor-ers bij (oorwarmers)
Nina: “Hey bruine Tinus ( Martine Manné ), nu ben jij gewoon Tinus hoor want witte Tinus (Martine de Pijper) is er niet vandaag”.
We eten spruitjesstamp. Tijs pakt een spruitje en zegt “ik wil geen eikeltje”.
Vanuit groep 4:
Misschien heb je er al eens eerder van gehoord: een zelfstandigheidscontract. Bij Domino+ kunnen we gebruik maken van een zelfstandigheidscontract. Hier leggen we je meer uit over wat het inhoudt en wat de gedachte achter een zelfstandigheidscontract is.
In het zelfstandigheidscontract worden afspraken genoteerd tussen het kind, de ouders en de buitenschoolse opvang. Voorbeelden van afspraken die we samen maken, zijn:
- Het kind mag zelfstandig van de buitenschoolse opvang naar huis gaan;
- Het kind mag zonder toezicht buiten het terrein van de bso spelen of een sportclub bezoeken;
Het zelfstandigheidscontract is in het leven geroepen om kinderen meer vrijheden te geven op de buitenschoolse opvang, zoals ze die thuis ook (deels) hebben of ter voorbereiding op de overstap naar het voortgezet onderwijs.
Kinderen willen bijvoorbeeld ook bij een vriendje kunnen spelen onder bso-tijd. Oudere kinderen vinden het soms vervelend om door de BSO juf gehaald te worden. Zij kunnen door het zelfstandigheidscontract zelf naar de bso komen. Door het zelfstandigheidscontract draaien de kinderen altijd mee met de groep, maar krijgen zij ook de vrijheid om dingen buiten de groep te doen als zij hier behoefte aan hebben.
Natuurlijk stemmen we de afspraken af met kinderen en hun ouders. Bij Domino+ vinden we het namelijk erg belangrijk om de kinderen zelf erbij te betrekken. Het gaat immers om het kind, dus mag hij of zij ook zijn of haar mening geven. Daarnaast worden kinderen op deze manier ook gewezen op hun verantwoordelijkheid. Met het ondertekenen van het contract geeft het kind aan dat hij of zij zich houdt aan de afspraken en dat hij of zij de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan kan. Ook ouders en de pedagogisch medewerker tekenen het contract. Daarmee laten we zien dat we vertrouwen hebben in het kind. Dit betekent ook dat ouders na het tekenen van het contract verantwoordelijk zijn voor hun kind wanneer er op een van de afspraken bijvoorbeeld een ongeval gebeurt tijdens bso-tijd.
Volgende Confetti januari 2023